Nyt viikon kokemuksella uskallan viimein kirjoittaa jotain uudesta kotikaupungistani, Sofiasta. Tämä on mulle tosin vaikeaa, sillä tiedän siitä vasta murto-osan, enkä sitäkään kunnolla. Haluaisin kirjoittaa kaiken kattavan kuvaelman ja analyysin, mutta se ei taida olla mahdollista viikon, kuukauden tai edes puolen vuoden kokemuksella. Voi olla, että ensi vuoden puolella kuitenkin yritän uudelleen vähän syvällisemmillä tiedoilla.
Yritin vähän lokeroida Sofiaa ja pohtia, mitä tuntemaani kaupunkia se muistuttaisi eniten. Ihminen, joka tietää vähän, haluaa kuumeisesti lokeroida.
Sen keskusta on kaunis ja puunattu kuin minkä tahansa Keski- tai Etelä-Euroopan suurkaupungin vastaava. Kaikki ketjut ja brändit löytyy, on puistoa ja suihkulähdettä, kirkkoa, moskeijaa, teatteria ja mitä tahansa, mitä tarvitsee. Lisäksi kaikenlaista, mitä ei todellakaan tarvitse. Heti ydinkeskustan ulkopuolella näkyy rumia ja huonokuntoisia taloja. Heikossa hapessa olevia teitä, laudoitettuja ikkunoita.
Ei siis ihme, että ensimmäisenä minun teki mieli verrata sitä tuntemiini venäläisiin miljoonakaupunkeihin, kuulostaa nimittäin aika tutulta.
Pietari? Ei, Sofia ei ole tarpeeksi häikäisevä tai boheemi.
Moskova? Ei todellakaan. Sofia on helposti lähestyttävä, Moskova ei ole. Moskova on mahtipontinen, rikas, julma, upea. Näitä ei voi verrata samassa sarjassa.
Jekaterinburg? Ei.
Nizhnyj Novgorod? Ei.
Kazan? Ei.
Novosibirsk? Ei, tai ehkä. Kaupunkien asuinalueissa ja kaduissa on jotain määrittelemättömän samantyyppistä. Novosibirsk on tosin umpisiperialainen, Sofia jotain aivan muuta.
Sofia on antiikin aikainen kaupunki, joten vertaaminen ylipäätään mihinkään venäläiseen kaupunkiin on hieman hassua. Se on ehtinyt historiansa aikana olla nimeltään niin Serdika, Triaditsa kuin Sredetskin - siellä ovat siis myllänneet ennen venäläisiä ja neuvostoliittolaisia ainakin roomalaiset, hunnit ja ottomaanit. Ei sillä, etteikö kommunismin aikoja voisi haistaa yhä.
Se on yhtä aikaa sekä vanha että uusi. Kaunis ja ruma. Rikas ja köyhä (Bulgaria on EU: köyhin jäsenvaltio, mutta täällä on myös aivan upporikasta sakkia). Se on sekä itämainen että länsimainen.
Tässä on kuulkaa pienellä ihmisellä paljon sulateltavaa, kun ei vaan voi tajuta. Ehkä laitan vaan suosiolla kuvia, niin näette itse. (Oon muuten ottanut ihan tosi vähän kuvia, pitää jatkossa parantaa!) Ja jos haluat, niin voit katsoa lyhyen
Youtube-videon, missä on esitelty vähän turistien Sofiaa.
Vitosha-vuori
Mun lähipuisto
Sofian ylpeys eli se Aleksanteri Nevskin katedraali
Keskustan hienompaa aluetta
Kävelykatu Vitosha (kyllä, vuoren mukaan nimetty), joka näyttää tässä kuvassa autiolta. Sen varrella on kymmeniä eri ravintoloita ja baareja, ja aurinkoisella säällä joka kuppilalla on oma terassi auki. Ja jos jotakin liikettä ei tämän kadun varrelta löydy, niin löytyy ainakin jostakin Sofian useista ostoskeskuksista.
Kansallisteatteri
Autenttisempaa asumista. Kontrastina samassa rakennuksessa on Starbucks-kahvila.
Tiet eivät ole joka paikassa aivan priimakunnossa.
Kuvan alaosassa jäänteitä muinaisen Rooman ajoilta, ylempänä vähän uudempia rakennelmia.
"Salakuva" mun huoneen ikkunasta tänään. Sainpas todisteen hevosesta.
Чао! Chao!
-Saija