Haloja!
Nyt, kun talvilukukausi on päättymässä (ja noin viikon päästä myös koko seikkailu), on tullut aika kirjoittaa vähän siitä, mitä ja millaista opiskelu täällä Sofian yliopistossa on oikein ollut.

Sofian yliopisto "Sveti Kliment Ohridski" on Bulgarian paras opinahjo, ja siltä se puitteiltaan näyttääkin. Päärakennus on todella kaunis sekä sisältä että ulkoa, ja yliopiston käytäviä astellessa, kattokruunujen alla, tulee välillä sivistynyt olo. Toisaalta tässä yliopistossa upeaa onkin lähinnä se ulkokuori ja julkisivu - todellisuus on tietenkin hieman toinen. Ihan tuo oma, paljon pienempi jyväskyläläinen versio kun tuntuu voittavan tämän oikeastaan ihan kaikessa.
Opetus

Suomalaisessa koulutuksessa on paljon korjattavaa ja kehitettävää, mutta tosiasiahan on, että meillä on asiat todella hyvin
. Kyllä sitä suomalaista kouluakin alkaa arvostaa ihan uudella tavalla, kun näkee taas muita kuvioita.
Täällä opetusmetodit ja -välineet ovat vuosikymmeniä jäljessä. Olen nähnyt oppitunnilla tietokoneen
yhden kerran, ja silloinkaan sitä ei käytetty varsinaisesti oppitunnin aiheeseen. Oppitunnit ovat pääosin joko puhdasta opettajan monologia (luennoitsija lukee siis suoraan kirjaa/muuta tekstiä), joka kirjoitetaan ylös sanasta sanaan, tai sitä, että tehdään tehtäviä ääneen, ja jokainen vastaa järjestyksessä. Aika siis kuluu joko panikoidessa sitä, että ei saa kirjoitettua kaikkea ylös, tai sitä, että kohta on minun vuoroni vastata, enkä ole ehtinyt miettiä, saati kuunnella, mitä muut vastaavat.
Suoraan sanottuna ei ole siis tuntunut yhtään siltä, että tässä nyt opiskellaan valtion parhaassa yliopistossa. Lähinnä tuntuu, että opiskelen vanhanaikaisessa peruskoulussa, jossa aika käytetään syvällisen pohdinnan sijaan tunneista selviytymiseen. Täällä kiinnitetään enemmän huomiota yksityiskohtiin ja ulkoa opettelemiseen, kuin laajan näkökulman muodostamiseen tai kriittiseen, oma-aloitteiseen ajatteluun.
Ja mitäkö olen luennoilla oppinut? No, vähän bulgarian kielioppia (vaikka jokainen kurssilainen olisi ensisijaisesti halunnut oppia
puhumaan ainakin alkeellisella tasolla), ja itselleni äärimmäisen hyödyllistä venäjän sanastoa. Varmasti vielä joskus tulevaisuudessa tarvitsen esimerkiksi sellaista ruoanlaittosanastoa, jota en hallitse kunnolla edes suomeksi...
Paperihommat
Kuten aiemminkin on jo varmasti käynyt selväksi, tässä laitoksessa byrokratia on todella raskasta. Jokaiseen asiaan tarvitaan jonkinlainen dokumentti, ja siihen kiitettävä määrä erilaisia allekirjoituksia ja leimoja. Koordinaattoreiden ynnä muiden toimistotyöntekijöiden tapaamisajat eivät päde, eivätkä toimistojen vastuualueet ole kaikille täysin selviä. Lisäksi harva on valmis auttamaan ilman mankumista ja maanittelua, ja varsinkaan vaihtareille ei ole kerrottu läheskään kaikkia olennaisia asioita, jotka tulee hoitaa, mikäli haluaa saada esimerkiksi todistuksen tai arvosanat.
Mutta...
Jotta homma ei menisi jälleen pelkästään kitisemiseksi, pitää kyllä sanoa, että kaikki asiat täällä olen lopulta saanut hoidettua. Juu, on ehkä käynyt jokusen kerran mielessä, kuinka paljon helpompaa olisi, jos täälläkin paperihommat olisi sähköistetty, mutta kyllä sen aika koittaa vielä tännekin. Ja vaikka opetusmetodit ovatkin vanhanaikaisia, niin kaikki opettajat, joiden kursseille osallistuin, ovat todella ystävällisiä.
Lisäksi täytyy kyllä sanoa, että täältä valmistuu erittäin fiksua ja ahkeraa porukkaa: bulgarialaisilta opiskelijoilta vaaditaan täällä todella paljon (vaihto-opiskelijoilta ei juuri mitään), ja heiltä ei hyväksytä rimaahipovia suorituksia. En väitä, etteikö Suomessakin opiskelu olisi vaativaa ja raskasta, mutta ei näitä bulgarialaisia opiskelutovereita voi kuin ihailla. He tekevät koko ajan valtavan määrän opiskelutyötä, ja sen lisäksi lähes kaikki myös tekevät iltaisin ja viikonloppuisin osa-aikatyötä. Ja palkkatasohan täällä on hieman eri kuin Suomessa (bulgarialaisten keskipalkka on noin 400e/kk). Osa-aikatyöstä ei siis juurikaan rahaa saa.
Kokemus Sofian yliopistossa opiskelusta on ollut äärimmäisen hyödyllinen, ja toivon, että jatkossa muistaisin useammin olla kiitollinen siitä, mitä meillä Suomessa on. Ja toivoa, ettei sitä hienoa systeemiä rahapulassa täysin tuhota.
Opiskeluselostuksen jälkeen tässä olisi vielä muutama "kuulumiskuva".
Koska ruuanlaitto on tällä edelleen hyvin rajallista, käytin taas piileviä kemistin kykyjäni,
ja suoritin pienen kokeen: kanamunien keittäminen pakasterasiassa vedenkeittimellä
kiehautetulla vedellä (kansi tuli tuohon toki päälle). Onnistui aika hyvin, tosin kananmunat
eivät keittyneet 100% tasaisesti, mutta kyllä ne iänikuiset pikanuudelit voittivat.
Vielä viikko sitten täällä ei ollut talvesta tietoakaan: lämpöä oli 16 astetta, ja talvitakin
raahaaminen tänne Sofiaan tuntui hieman turhalta...
Mutta viikonloppuna tuli talvi yhdessä yössä, joten talvikamppeille tuli täälläkin tarvetta.
Nyt lämpötila on jo -15. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että "jääkaappimme" on muuttunut pakastimeksi. Tänään oli siis aamupalaksi aitoa frozen yoghurtia. En suosittele ;)
Talvisin opiskeluterveisin,
Saija